Cu denumirea științifică de Zea mays, este a treia cea mai populară legumă plantată la nivel global. Originară din America Centrală, cu o vechime aproximativ de 7000 de ani, a fost adusă în Europa de către Christopher Columbus, cu popularizare și răspândire a acesteia mai târziu.
În jurul anilor 1700, porumbul își face loc și în culturile de pe actualul teritoriu al României, devenind una dintre cele mai cultivate plante de la noi. Întrucât aceasta este rezistentă la factorii de mediu, se poate planta în monocultură, cu toate că este indicată rotația. Cea mai utilizată rotație este cea între porumb și grâu.
În România se utilizează cel mai mult soiuri hibride de porumb dulce dintre care amintim: Estival, Gina, Prima, Dacia, Legend, Savuros, Diamant, Dulcin. Temperaturile optime pentru semănarea porumbului sunt în jur de 8-10 grade celsius, iar perioada optimă de plantare este luna aprilie.
Porumbul are tendința să favorizeze creșterea unui număr de până la 50 de patogeni încă de la primele faze de creștere. Totodată, poate fi afectat de dăunători precum gărgărița de frunze și larva gândacului din familia Elateridaelor. Printre cele mai răspândite boli în rândul porumbului regăsim: putregaiul tulpinilor, putregaiul uscat al știuleților, rugina, înflorirea albă a boabelor de porumb.
Recoltarea poate avea loc în oricare dintre cele două variante: în știulete depănușat, ori în boabe. Ambele forme de recoltare trebuie să țină cont de gradul de umiditate aflat în boaba de porumb. De aceea se recomandă o utilizare mai de grabă a speciilor de porumbi hibrizi, fie dintre cei timpurii ori semi-timpurii.
Păstrarea și depozitarea boabelor de porumb trebuie realizată în silozuri al căror grad de umiditate să fie mai mic de 12-14%, iar dacă acest fapt nu poate fi împlinit, atunci este necesară utilizarea echipamentelor speciale de uscare.
Porumbul boabe reprezintă una dintre cele mai productive cereale din punct de vedere al cantității produsului finit. La nivel global se cultivă anual aproximativ 200 de milioane de hectare. Alături de grâu și orez, boabele de porumb reprezintă a treia parte din componenta esențială a dietei umane. Acestea însumează 42% din totalul de calorii consumate global și un procent de 37% din necesarul de proteine.
Porumbul acoperă 197 de milioane de hectare în Africa sahariană, America Latină și Asia, acesta reprezentând 20% din totalul de calorii. Datorită versatilității sale și a ușurinței de folosire multiplă, porumbul, este plantat cu mai multă ușurință.
În cadrul economiilor dezvoltate, porumbul reprezintă o bună sursă de hrană a animalelor, o resursă ce deține atât un rol industrial cât și energetic. Totodată, cea mai largă întrebuințare a porumbului constă în prepararea de mâncăruri indigene.
Cantitatea de proteină deținută de porumb se situează între 8,5 și 11%, ceea ce se traduce printr-un balans intermediar de aminoacizi esențiali.